Araç değer kaybı, meydana gelen trafik kazası sonucunda oluşan zarar kapsamında aracın değerindeki düşüştür. Kısaca örnek vermemiz gerekirse Aracınızın kazasız ve boyasız fiyatını 1 Milyon Türk Lirası olarak varsayalım. Kaza yapmanız durumunda aracınızda bazı parçalarda işlem olacaktır ve doğal olarak bu durum satış fiyatınızı düşürecektir. Kazalı hali olarak ise aracınızın satış fiyatını 950.000 Türk Lirası olarak hesaplayalım. İşte aradaki 50.000 Türk Liralık fark aracınızda oluşan değer kaybıdır. Biz Atlantik Hukuk Bürosu olarak bu fark bedel tazminatını sizler için alıyoruz.
Araç değer kaybı başvurusunun şartları nelerdir?
-Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde değer kaybı başvurusu yapılmalıdır.
-Kaza sonrası araçta meydana gelen hasar küçük onarımlarla giderilebilecek nitelikte olmamalıdır.
-Kaza sonrası araçta ağır hasar kaydı veya pert kaydı yapılmamış olmalıdır.
-Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar teminat dışında kalmaktadır.
-Kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olmamak gerekir. Yani karşı tarafın kusurunun varlığı gerekmektedir.
Araç değer kaybı nasıl hesaplanır?
Gerçekleşen trafik kazası sonucunda araçta meydana gelen değer kaybının miktarı; aracın modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kaza tarihindeki kilometresi, hasarın niteliği, daha önce onarım geçirip geçirmediği gibi kriterlere bağlı olarak değişmektedir. Araçta meydana gelen değer kaybı gerçekleşen trafik kazasındaki kusur durumuna benzer olarak teknik bilirkişi incelemesi ile belirlenebilmektedir. Bilirkişi mevcut bedellere bakar ve formül üzerinden değer kaybın hesaplar.
Araç değer kaybı tazminatı nasıl alınır?
Gerçekleşen trafik kazası sonucunda araçta meydana gelen değer kaybının tazmin edilebilmesi için diğer sürücünün aracının sigortasının bulunduğu sigorta kuruluşuna başvuru yapılmalıdır. Sigorta kuruluşunun söz konusu başvuruya başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde cevap vermemesi halinde başvuran tarafından Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir.
Özetle
Araç değer kaybı başvuruları uzmanlık gerektiren ve birçok aşaması olan bir süreçtir. Yasal dayanağı olmadan çalışan Hasar Kayıp Merkezi adı altında hizmet veren ve sizi telefonla arayarak değer kaybınızı alabileceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz. Değer kaybı süreci avukatla yürütülmesi gereken bir süreçtir. Zira söz konusu aşamalardan herhangi birinde dahi hata yapılması süreci en başa döndürmekte ve aracınızda meydana gelen değer kaybının tazminini 6 ay uzatmaktadır. Araç değer kaybı başvuruları kapsamında Atlantik Hukuk&Danışmanlık ofisi olarak uzman ekibimiz ile trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan değer kaybına başvuru ve değer kaybı tazminatını geri alma konusunda destek vermekteyiz. Kısa sürede sonuçlanan bu işlemler, konusunda uzman ve titiz ekibimiz ile takip edilmektedir.